Naslovna  |  Download  |  Forum  Galerija Kontakt
   Anketa  
 
Trenutno nema nijedne aktivne ankete!
 
   Izaberite jezik  
 
 
   Sat  
 
 
   Postani fan  
     
Održana manifestacija povodom Dana maternjeg jezika u organizaciji OŠ Dubrave
Datum 21/02/2014 20:41  Autor Administrator  Posjete 1012  Jezik Global
 Večeras je u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra održana kulturna manifestacija posvećena Međunarodnom danu maternjeg jezika, u organizaciji naše škole, Osnovne škole "Dubrave" .Učesnici u programu bili su učenici osnovnih i srednjih škola općine Živinice. Učenici su se predstavili raznim recitacijama, pjesmama, igrokazima, monodramama, te horskim i solo pjevanjem.

 Bosanski jezik je tokom historije mijenjao svoj sadržaj, na početku je to bio jezik starosjedilaca zemlje Bosne, da bi do kraja 19. vijeka naovamo, došao pod osnovno ime maternjeg jezika svih ljudi koji žive na tlu BiH. Najstariji sačuvani bosanski i jedan od najstarijih tekstova sa južnoslavenskog jezičnog područja je Povelja bana Kulina iz 1189. godine, u kojoj se reguliraju trgovinski odnosi bosanske države s Dubrovačkom republikom.
Ime “bosanski jezik” prvi put se spominje 1300-te godine u djelu “Skazanie iziavlieno o pismenah” (Historija pisanih jezika) koju je napisao najpoznatiji vizantijski putopisac, Konstantin Filozof.
Na večerašnjoj kulturnoj manifestaciji učenika dat je osvrt u kratkim crtama o istorijatu našeg maternjeg jezika, a učenici su svojim lijepim recitacijama, pjesmama i igrokazima pokazali bogatstvo sadržaja i ljepotu izgovorenih riječi na svom maternjem jeziku.

 
Fotografije sa manifestacije:

Dženana
Dženana Beširović u izvedbi monodrame "Neću plesati kad nemam s kim", muzička pratnja, Senad Dedić


Početak programa, učenica Melina Hadžić 


  U pozadini likovni rad nastavnika LO Muhameda Goletića "Dan maternjeg jezik"


Publika prati izlaganje


Izvođenje pjesme "Razbolje se sultan Sulejman"


Mladi pjevač nas je sve očarao svojim muzičkim talentom


Hor Prve osnovne škole Živinice


 
Nema Komentara.
Naslovna  |  Download  |  Forum  | Vijesti
Design by Edis Kalajac       Zivinice-best :::Copyright © 2003-2013::: Zivinice-best ::: All rights reserved::: Edis Kalajac