Naslovna  |  Download  |  Forum  Galerija Kontakt
   Anketa  
 
Trenutno nema nijedne aktivne ankete!
 
   Izaberite jezik  
 
 
   Postani fan  
     
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom: Pomozimo danas, za nečiji osmijeh sutra!
Datum 03/12/2013 20:43  Autor Administrator  Posjete 1120  Jezik Global
 3. decembar obilježava kao Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.Bosni i Hercegovini  trenutno sprovodi jedan projekat pod nazivom "BH CAP project" .Radi se u prikupljanju čepova za invalidnska kolica. Taj projekt, pod vodstvom nastavnice engleskog jezika Sanja Havel, aktivan je i u našoj školi...

 Ovaj dan ima za cilj da promoviše razumijevanje problema invaliditeta i mobilizira podršku za dignitet, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom. Obilježavanjem ovog datuma se teži ka podizanju svijesti o dobrobitima integrisanja osoba sa invaliditetom u sve aspekte političkog, ekonomskog i kulturnog života. 
 
Tema ovog dana je zasnovana na cilju potpunog i jednakog uživanja ljudskih prava i učešća u društvu osoba sa invaliditetom, uspostavljenog od strane Svjetskog programa akcije u vezi sa osobama sa invaliditetom, usvojenog od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1982. godine.
 
Zbog svega gore navedenog Omladinsko udruženje „REaktiv“ još jednom poziva sve državljane i državljanke Bosne i Hercegovine da budu dio projekta „Bosnia and Herzegovina Cap Project“, u okviru kojeg se plastični čepovi pretvaraju u invalidska kolica.
 
S obzirom na to da 15% svjetskog stanovništva čine osobe sa invaliditetom, što je gotovo petina ukupnog stavnovništva, odnosno između 110 i 190 miliona osoba, smatraju da je jako važno da svi daju svoj doprinos kako u prikupljanju ovih čepova, tako i na drugi način, gdje ćemo svi zajedno olakšati da ove osobe ne budu više marginalizirane i isključene iz društvenih događaja kako u našoj okolini, tako i šire.
 
Predsjednik udruženja Aldin Alić je izjavio: "Zahvaljujući projektu koji sprovodimo, radimo na rješavanju dva velika problema koji danas pogađaju naše društvo. Riječ je isključivanju osoba sa fizičkim onesposobljenjem iz društva i problemu ekologije, odnosno nedovoljne iskorištenosti materijala koji se mogu reciklirati. Ovim danom želimo skrenuti dodatnu pažnju na potrebe ljudi koji koriste pomagala, a posebno na arhitektonske barijere koje nas okružuju na svakom koraku. Također želimo pozvati sve ljude da nam se pridruže u skupljanju čepova kako bi omogućili pomagala onima kojima su potrebna i kako bi barem na taj način spasili našu životnu sredinu."
Pomozimo danas, za nečiji osmijeh sutra! Pod vodstvom nast. Sanje Havel učenici OŠ Dubrave će pokušati prikupiti 250 kg čepova. Do sada je prikupljeno nešto više od 50 kg. Možda i nećemo uspjeti skupiti 250 kg, ali se kaže "Što više, to bolje"
Kutija za prikupljanje se nalazi u holu škole, pored izložbe pehara ( lijevo pored svjetlarnika)
Oficialna Face-book stranica organizacije "BH Cap project": BH CAP PROJECT
Donosimo vam i nekoliko fotografija:


                                                                      Plakat za skupljanje čepova!


                                                         Učenici IV-1 prikupili mnogo, mnogo čepova


                                                                   Nisu ni zakazali učenici V-1 razreda

I nemojte zaboraviti "SVAKI ČEP, STAVI U DŽEP!"
Nema Komentara.
Naslovna  |  Download  |  Forum  | Vijesti
Design by Edis Kalajac       Zivinice-best :::Copyright © 2003-2013::: Zivinice-best ::: All rights reserved::: Edis Kalajac