Naslovna  |  Download  |  Forum  Galerija Kontakt
   Anketa  
 
Trenutno nema nijedne aktivne ankete!
 
   Izaberite jezik  
 
 
   Postani fan  
     
Rezultati testiranja externe mature
Datum 19/05/2016 11:41  Autor Admin  Posjete 1936  Jezik Global
Sve osnovne škole u Tuzlanskom kantonu dobile su  rezultate eksternog testiranja znanja maturanata. Ukupna prosječna ocjena za sve škole je 3,08.

Osnovci su na eksternom testiranju bili bolji iz BHS jezika, nego iz matematike. Prosječna ocjena za pojedinačne škole iz jezika kretala se od 2,47 do 3,92, a iz matematike od 1,83 do 3,71. Ako bi se ove ocjene vrednovale pri upisu u srednje škole, bez problema bi se upisali jedino odlični učenici kojih je na maloj maturi bilo 395 od ukupno 3971 koliko ih je pristupilo testiranju. Nakon njih prednost na prijemnim ispitima imali bi vrlodobri, kojih ima malo više od hiljadu.

Ankica Grgić Mišković, stručna savjetnica u Pedagoškom zavodu TK kaže da su ove ocjene rezultat rada svih nastavni, učenika, ali i roditelja i da je pokazatelj kako se konačno mora poraditi na kvalitetu učenja, a ne samo ocjenjivanja.

Ovogodišnje matursko testiranje ipak se neće vrednovati na upisu u srednje škole. Provedeno je tek prvi put u svim osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona. Na njemu je prema planu pedagoškog zavoda radilo 196 nastavnika.

“Ja moram priznati da je ovo jedan od najvećih projekata Pedagoškog zavoda, kad je testiranje učenika u pitanju. Mi smo to među prvima smo to uradili u osnovnim školama”, kazao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK na današnjoj konferenciji za medije o ovoj temi.

Prvi je u odnosu na druge kantone u Federaciji BiH ovdašnji Pedagoški zavod bio i u digitaliziranju cjelokupnog sistema eksternog ispitivanja. Putem interneta su prijavljivani radovi, objavljivani katalozi ispitnih zadataka. Digitalna je bila i obrada testova te komunikacija Zavoda sa školama.

Đulaga Hadžić, stručni savjetnik u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK kaže da je ljudima koji su radili na ovom projektu to dalo mogućnost da za vrlo kratko vrijeme pregledaju skoro četiri hiljade testova, da izanaliziraju i koriguju ukoliko je bilo sistemskih greški.

Sve 83 škole već od jutros putem interneta mogu pristupiti rezultatima male mature. 

Na linku ispod možete pogledati rezultate testiranja za našu školu:

Rezultati externog testiranja 2016.

Nema Komentara.
Naslovna  |  Download  |  Forum  | Vijesti
Design by Edis Kalajac       Zivinice-best :::Copyright © 2003-2013::: Zivinice-best ::: All rights reserved::: Edis Kalajac