Naslovna  |  Download  |  Forum  Galerija Kontakt
   Anketa  
 
Trenutno nema nijedne aktivne ankete!
 
   Izaberite jezik  
 
 
   Sat  
 
 
   Postani fan  
     
Foto-Učenici OŠ ‘Dubrave': Mali humanisti na djelu
Datum 05/12/2015 10:57  Autor Admin  Posjete 950  Jezik Global
Da mlađi nekada imaju više razumijevanja i osjećaja prema drugim ljudima od odraslih, već je poznato.
Prije dva mjeseca u Osnovnoj školi Dubrave, osnovci su samoinicijativno formirali organizaciju za sakupljanje humanitarne pomoći za osobe kojima je to zaista potrebno. Učenici naše škole su za samo mjesec dana pokrenuli i uspješno realizirali dvije humanitarne akcije. 


 

Nakon što su sasvim slučajno na UNICEF-ovoj radionici saznali kako njihovi vršnjaci u OŠ u Bočinji nemaju osnovnih sredstava za rad, brzo su se organizirali i prikupili raznoga pribora i nešto novčanih sredstava, te uz pomoć prijatelja iz UNICEFA sve to poslali učenicima u Bočinju.
 
  

 
 
 Iznenada je uslijedio poziv u Sarajevo. Naime, mali humanisti su pozvani da u sarajevskoj Vijećnici prime priznanje za filantropiju koje se svake godine dodjeljuje pojedincima i grupama koji su se istakli u humanitarnom radu.
 


Nedugo nakon toga, čuli su za težak život devetogodišnje djevojčice Senije koja živi sa nenom. Izradili su plakate, letke, postavili unutar škole info-stolove i tokom sedam dana prikupljali odjeću, namirnice i novčane priloge za Seniju. Akcija je protekla i bolje nego što je iko očekivao.Učenici su pokrenuli i svoju internet stranicu s ciljem da na taj način prošire svoje djelovanje. Već kuju planove za nove akcije.    -“U zadnjoj akciji smo pomogli Seniji iz Živinica, ona je učenica trećeg razreda Druge osnovne škole Živinice. Prije dvije sedmice dobili smo nagradno putovanje u Sarajevo, te još nagrada od strane fondacije Mozaik “, rekao je učenik Ahmed Alibašić.
 

Ova organizacija se sastoji od trinaestogodišnjaka i trinaestogodišnjakinja, a velika zasluga za humanitarni rad sa mladim pripda prof.Emiru Harčinu, koji kordinira ovom organizacijom i usmjerava mlade humaniste ka pravim vrijednostima.


 

 

Nema Komentara.
Naslovna  |  Download  |  Forum  | Vijesti
Design by Edis Kalajac       Zivinice-best :::Copyright © 2003-2013::: Zivinice-best ::: All rights reserved::: Edis Kalajac