Naslovna  |  Download  |  Forum  Galerija Kontakt
   Anketa  
 
Trenutno nema nijedne aktivne ankete!
 
   Izaberite jezik  
 
 
   Postani fan  
     
Icon Forum
Forum RSS feedReply
Kurban Bajram
AutorTekst
emyr
Započeo!

Upisi: 0
Članci poslati od članova: 0

Pol: _NEUTRAL_
Online: NE
Datum: 10/11/2010 12:06
Kurban Bajram
#post11
Image
Kurban-bajram ili Hadži-bajram je Islamski praznik prinošenja žrtve, najznacajniji islamski blagdan. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana.

Za ovaj blagdan ocevi i majke bogato daruju svoju djecu i najmladu rodbinu, a žene pripremaju bogat objed za goste.

Muslimani Bajram docekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, cekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi cestitanje. Zatim odlaze na groblja, te se potom vracaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijatskog prava.
Povijest [uredi]

Prema vjerovanju, oko 2000 godine prije nove ere Bog je na zemlju poslao jednog svog roba na podrucju Sumera, u gradu Uru, kada su se ljudi pokoravali svojim idolima i kipovima. Poslao ga je s Istinom u jednoga Boga. Taj covjek bio je Ibrahim ili Abraham. Njegov put nije bio lagan. Put istine posut je trnjem i teškocama raznih vrsta, pa tako sve do svoje najviše starosti, kada je vec gubio nadu, nije mogao dobiti sina sa svojom ženom Sarom. Tada su se odlucili na, u to vrijeme regularan obicaj, kako mu Sara nije davala dijete, da nade ženu koja ce mu dati dijete. Bila je to Hagara ili Hadžera koja je rodila sina imenom Ismail ili Išmae a.s. On ce biti praotac arapskog naroda.
Ali Ibrahima a.s je cekalo veliko iznenadenje. Docekala su ga "trojica" i obavijestila da ce Sara roditi dijete na što se ona nasmijala jer je znala da je prestara da rodi, na što su oni rekli da ce ona roditi i da ce to biti muško i da ce ga nazvati Ishak a.s što na staro-hebrejskom znaci smiješak.
Od njega ce poteci židovi. Ibrahim a.s je sretno živio sve dok mu nije On zapovijedio da žrtvuje svojeg sina Ismaila a.s. Ibrahim ga je krenuo poslušati, ali kada je Bog vidio da je Ibrahim a.s spreman svog prvorodenca Ismaila a.s ubiti radi samo zapovijedi koju je On naredio, kao veliko iskušenje, zaustavio je egzekuciju i umjesto Ismaila a.s postavio je ovna kao žrtvu. Od toga dana, pa sve do sad muslimani (oni koji su predani Božjoj volji) izvršavaju zapovijed žrtvovanja kurbana. To je najcešce ovca, po mogucnosti, ali to može biti i protuvrijednost u novcu kojom ce se kupiti meso kojim ce se žrtvovati te ovce. Taj cin se obavlja za vrijeme hadždža, u posljednjem mjesecu po hidžretskom kalendaru zul-hidždže. Meso koje se zakolje razdijeli se po trecinama, tako da jedna trecina ide rodbini, jedna ide siromašnima i jedna trecina kome je najviše potrebno. Kurban kolje onaj koji ima materijalne mogucnosti za to, ako ne može to mu nije grijeh.

Klanje kurbana, (žrtvovanje) prisutno je kroz sve svjetske kulture i civilizacije. Sama simbolika kurban bajrama temelji se žrtvi i bogobojaznosti. Žrtvu koju je Ibrahim a.s (neka su mir i spas na njega) trebao prinijeti teško bi mogao ucini bilo tko bez cvrste vjere. Za tu bogobojaznost koju je pokazao Bog je Abrahama a.s izdigao kao pravog Njegovog prijatelja, i obecao mu bogatu zemlju i veliko potomstvo i doista danas sve tri velike civilizacije, zapadna kao kršcanska, židovska i islamska imaju zajednickog praoca Adema a.s, a od Ibrahima a.s kojeg spominju i Stari Zavjet i Kur'an još bližeg srodnika. Sama svrha kurbana je ponovo proživjeti oslobodenje zarobljavanjem sebe Božjom rijecju, Njegovom voljom i Zakonom. To se najbolje vidi za vrijeme hadždža, kada se kurban bajram slavi, u vrijeme najcvršce ujedinjenosti ljudskih duša oko zajednickog cilja, dogadaja koji predstavlja jedistvenu sliku jednakosti i bratstva na Zemlji.
Delete Edit Quote
 
Reply
Naslovna  |  Download  |  Forum  | Vijesti
Design by Edis Kalajac       Zivinice-best :::Copyright © 2003-2013::: Zivinice-best ::: All rights reserved::: Edis Kalajac